Gebarstenkreet

kreet clip
gebarsten

Ingo Janssen: 25 maart 2020

Een moutig donker bier geinspireerd door de Porter. De porter is inmiddels aan de vergetelheid ontrukt en er zijn duizenden varianten van op de markt. In de basis een bier gebrouwen met de karateristieke "Brown malt".

De historie van de Porter en brown malt zijn lang. Door de tijd zijn beiden veranderd. Bij de gebarsten kreet heb ik me gefocust op de brown malt en die vervolgens niet gebruikt. Het is niet bekend hoe de originele mout in het verre verleden heeft gesmaakt. Misschien rokerig, de kans is aanwezig hoewel men er alles aan deed het te voorkomen. Misschien was die wel moutiger dan de geroosterde versies die we nu kunnen kopen.

Voor mijn "op het aanrecht gebrouwen" porters heb ik regelmatig een deel Muenchner mout geroosterd tot de kleur van brown malt. Maar, om nu 25 kg in het keukenoventje te stoppen...

De keuze is gevallen op een forse hoeveelheid Muenchner II mout en dan gecombineerd met "pale chocolate" mout. Kortom geen Porter dus naar letter, wet of stijlomschrijving.

Het bier is gehopt met East Kent Goldings en Bramling-cross en heeft een stevige bitterheid. Het is vergist met een Engelse gist die zeer diep uitgist zodat het bier goed "doordrinkbaar" is.

Specificatie

Alcohol
5,8% vol., 0 ........... 12%
Bitterheid
45 IBU, 0 .......... 100
Bitterheidsbeleving
zoet .......... zeer bitter
Kleur
Mahonie 60 EBC, licht .......... zeer donker
Drinktemperatuur
10-12°C
Fles
33 cl
Doos
24 flessen

Koud en donker bewaren. Bier is een versproduct!

Gebarstenkreet etiket
etiket