Humulusgaard

Ingo Janssen: 14 oktober 2020

Bier is een versproduct. Hop eigenlijk ook. Het mooiste is als hop op haar smaakhoogtepunt geplukt wordt en zo het wort of jongbier in gaat. Er gaan geen aroma's verloren tijdens het drogen of het verwerken tot korrels. Groenhoppen is/was in heel wat hopgebieden een traditie.

Hopoogst

De zuidgevel van de brouwerswoning is iedere zomer verscholen achter een 6m hoge waterval van hopbladeren. Er achter is een wand van glas. De hop is een puur natuur zonnescherm dat in het voorjaar met tot 20 cm per dag omhoog schiet. De hop groeit in de hoogte tot de langste dag. Daarna wordt de plant nog wel breder en gaat aanzetten to bloei.

Die hop helpt in hartje zomer tegen overmatige zoninstraling. Iets voor de stadsvergroening? Uiteindelijk, ergens in september is het zo ver. Oogsttijd. Weer zon in de woning.

Een dag na het oogsten wordt er gebrouwen. Een groot deel gaat in de whirlpool. De rest gaat bij het nog gistende jongbier.

Het doel is ieder jaar een "Humulusgaard" (de naam) te brouwen. Af en toe een hopplant te vervangen door een andere. Ieder jaar een andere receptuur.

2020

Het eerste Humulusgaard tuinhop bier. Groen gehopt. Er zijn ooit een viertal hoppen geplant. Smaragd, Saphir, Bramling Cross en dwerghop van onduidelijke afkomst. Niet alles komt meer op, denk ik.

De oogst was dit jaar niet geweldig. Veel hele droge bellen en ook nog veel hele groene bellen en opvallen kleine bellen. Toch nog te vroeg geoogst? Of te weinig water gehad in deze warme zomer?

Het basisbier, Pale mout, Muenchner II, Crystal en een klein beetje zwartemout in de kookketel.

Specificatie

Alcohol
6,1% vol., 0 ........... 12%
Bitterheid
~45 IBU, 0 .......... 100 (geschatte waarde)
Bitterheidsbeleving
zoet .......... zeer bitter
Kleur
Kastanje 35 EBC, licht .......... zeer donker
Drinktemperatuur
8-10°C
Fles
33 cl
Doos
24 flessen

Koud en donker bewaren. Bier is een versproduct!